De weg naar voelen

  • Heb jij last van stress, gespannenheid, vermoeidheid of een burn-out?
  • Heb jij het gevoel dat je niet altijd “goed” kunt ademen of doorademen?
  • Heb jij vage lichamelijke klachten waarvan niemand weet wat de oorzaak is?
  • Ben jij je bewust van de spanning in je lichaam?
  • Wil jij hier structureel iets aan veranderen?

Dan is Adem en Ontspanningstherapie wellicht voor jou de oplossing!

Adem en Ontspanningstherapie helpt jou
om jezelf weer in balans te laten komen!

Wat is adem en ontspanningstherapie – Methode van Dixhoorn?

Adem en Ontspanningstherapie is ontwikkeld door Dr. Jan van Dixhoorn. Hij vertelt kort hieronder wat de Methode van Dixhoorn inhoudt.

“Als mensen last hebben van spanningsklachten krijgen mensen vaak het advies om aan meditatie of yoga te gaan doen, maar dat is voor veel mensen te hoog gegrepen, zegt Dr. Jan van Dixhoorn, de grondlegger van de Methode van Dixhoorn.

Yoga is bedoeld voor gezonde mensen. Juist voor mensen die moeite hebben met ontspannen valt het niet mee om de groepsinstructies te volgen.

De Methode van Dixhoorn kan je beschouwen als de basis voor het ontspannen. Daarna kan je altijd nog aan yoga, meditatie of Tai Chi gaan doen.

Er is niet een goede manier van ademhalen. Vaak wordt gezegd dat je moet ademhalen vanuit de buik, maar dat klopt niet. De borst en ribbenkast doen altijd mee met het ademen en dat hoort ook zo. De ene keer ligt de nadruk op de buik op een ander moment is juist een hoge ademhaling via de borst nodig. Dat hangt heel erg van de situatie af.”

Adem en Ontspanningstherapie

Bij ontspanningstherapie leer je je bewust te worden van je lichamelijke en mentale spanning en hoe je daar mee om kan gaan.

Ademtherapie is het helpen herstellen van een natuurlijke en ontspannen adembeweging die door je gehele lichaam voelbaar is.

Adem en Ontspanningstherapie biedt middelen waarmee jij als mens
je eigen spanning kunt regelen.

favicon Ai-Ra

De START : De Basisbehandeling

De basisbehandeling bestaat uit vier sessies. Tijdens deze sessies gaan we samen op zoek naar dat wat jij nodig hebt om weer in balans te komen. We onderzoeken samen of jouw klachten te maken hebben met spanning en wat er nodig is voor jou om je oorspronkelijke evenwicht en/of ademhaling weer te herstellen. Ik maak hierbij gebruik van een aantal instructies die zowel liggend, zittend of in staande houding worden gegeven. De instructies zijn gericht op beweging, aandacht en de (indirecte) adem. Bij een behandeling kan ik gebruik maken van handgrepen (zachte manuele technieken).

Er is geen vast programma waardoor het voor mij mogelijk is om heel precies te kijken naar wat er voor jou nodig is. Wanneer de klachten verdwenen of verminderd zijn dan beslissen we samen of we de behandeling voortzetten. Indien er geen verbetering van de klachten zijn, dan zijn daar vaak redenen voor. Het verhelderen hiervan is al zinvol en biedt mogelijkheden voor het kiezen ven een andere behandeling.

favicon Ai-Ra

Wat wordt verwacht van de cliënt?

Adem en ontspanningstherapie is eigenlijk geen behandeling van klachten. Het is geen behandeling die iemand passief ondergaat of om af te wachten of het helpt. De deelnemer is van het begin af aan medeverantwoordelijk.

In feite is Adem en Ontspanningstherapie voor iedereen zinvol

Preventief werken aan ontspanning zorgt ervoor dat je draagkracht en je draaglast vergroot worden, het wordt makkelijker om stressmomenten beter aan te kunnen.

Jongeren en kinderen

Ook voor kinderen, pubers en jongvolwassenen is de methode van Dixhoorn geschikt.  Zij kunnen last hebben van spanningsklachten. Zeker in deze tijd hebben zij heel veel te verduren. Er wordt veel van hen verwacht op de scholen, stage, werk of soms ook in thuissituaties. Voor hen is het heel goed om zich wat meer te richten op het ontspannen en het leren hoe ze dat zelf kunnen regelen.

Met hen kunnen er instructies (of oefeningen) worden gedaan en zachte manuele technieken (handgrepen) worden uitgevoerd. Ouders van kinderen op de basisschool vraag ik om bij het gesprek aanwezig te zijn, zodat zij hun kinderen in de thuissituatie kunnen stimuleren en begeleiden.

Bij meerdere aanmeldingen kan er ook in een groep gewerkt worden aan adem/ontspanningsinstructies.

De aanpak voor kinderen is anders als met pubers en jongvolwassenen omdat kinderen een andere belevingswereld hebben.

favicon Ai-Ra

Tarieven

Intake:  Euro 70,00

Individuele begeleiding:   Euro 65,00 per uur

Adem en Ontspanning in een groep : Euro 15,00 per keer

(indien er een groep start)